Dünyada çeşitli ülkelerde satılan beslenme destek ürünleri; üreten firmaların çoğalması ile birlikte, pazarını da hızla genişletmektedir. Arz ve talep politikası; ihtiyaçtan doğan durumlarda, bilimin boşlukları doldurması ve insan sağlığına katkısı, taktire şayandır.
Kişisel bir deneyimimi aktaracak olursam;32 yaşında yaşadığım ciddi organik semptomlarım, medical ilaçlarla tedavi edilirken, ilaçların yan tesirleri ile de, birleşince gerçekten içinden çıkılamaz bir duruma girmiştim.
Taki bir gün bir gazetede tesadüfen benim semptomlarımı anlatan bir yazı okuyuncaya kadar hemen doktoruma gittim, netice de teşhis gazetede yazılan gibiydi. Halbuki o ana kadar ben farklı semptomlardan dolayı, farklı bölümlerin bana önermiş olduğu ilaçları tüketiyordum.
Yaşadıklarım ruhsal olarak ta beni çok olumsuz etkilemişti, anlıyacağınız, ben erken menapoza girmekteydim ve hiç kimse bunun teşhisini koyamamıştı. Hormon replantasyonuna başlandı.. 5 yıldan fazla kullanımı sakıncalı olan bu tedavi bana 10 yıl uygulandı ancak son dönemlerde aldığım hormon ilacının, damar sağlığımı çok olumsuz etkilediğini fark ettim ve bir gün bu % 50 görme kaybı ile kendini açığa verdi. Aynı zamanda yine çok gençlik yıllarında tiroid bezimden ameliyat olmuştum, o zamanlar tiroid bezini hemen ameliyatla kesip atmak modaydı.Şimdi artık bunu yapmıyorlar. Tiroid hormonları ,kadın doğum hormonları ile iç içe kimse beni erken menapoza girebileceğim ihtimali konusunda uyarmamıştı. Allah’tan bir doğum yapmış, bebek sahibi olma özlemimi gidermiştim.
Yaşadıklarım; Türkiye de oluşan sosyal sıkıntılarla, birleşince ben de daha da derin izler bırakıp, hayata küsmeme neden olabilirdi ancak ben akıllı bir insandım ve harika bir mesleğim vardı Hipokrat yıllar önce “yediğiniz besinler ilacınız; ilacınız yediğiniz besinler olsun demişti”. Kendimde hissettiğim eksiklikleri gidermenin medikal değil, bitkisel bir desteği olmalıydı, internet yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştı ve İngilizce biliyordum. Saatlerce süren araştırmalarım sonucu, beslenme destek ürünlerine ulaştım. O günlerde Avurveda hekimi Dr. Haluk bey Bursa ‘ya gelmişti ona muayene oldum beni sadece nabzımdan muayene etti , o gün doşhaları öğrendim. Dr. Beye hiçbir bilgi vermemiştim ancak o sadece nabız dinlemeyle ben de mevcut olan hormonal değişimi tespit etmişti ve bana yurt dışından getirtebileceğim, beslenme destek ürünlerinden önerdi, gelen destekleri kullandıkça kendimi harika hissediyordum, böylece tamamlayıcı tıbba yöneldim. Tamamlayıcı olan aslında hangisiydi? İnsanlar yüzyıllardır kendirini bitkilerle tedavi etmişlerdi, medikal tıp sonradan doğmuştu.
Meditasyon ve Yoga ya başladım, o dönemde tenis öğrendim ve bütün sorunlarımı aştım, güçlendim. Observer diyetisyen olarak Amerika’ya gittim, Orada besin desteklerinin gıda marketlerinde satıldığını görünce çok şaşırdım. Türkiye de halen bir şey yoktu. İnanın valizimin yarısı besin desteği ile dolmuştu gelirken. Nihayet Türkiye'de de bu olaya uyanış başlamış önce Life-time, GNC, Solgar, satışa başlamıştı. Ben de kendimi bu konuda oldukça eğitmiş, 12 yıl kadar kendimi danışmanlık yapar bulmuştum Diyetisyen olarak Beslenme Destek Ürünleri Danışmanlığı en çok ilgimi çeken alan oldu. Ve hastalarıma bu konuda yardımcı oldum.
Beslenme destek ürünleri ilaç değildir. Gıdadır. Gıda özelliğinden dolayı tedavi etmekten ziyade, güçlendirici nitelik taşır. Beslenme pazzle gibidir eksik olanı yerine koyduğunuz da neticeye siz de şaşar kalırsınız.